top of page

Причини зараження дитини гостриками


Не варто думати, що глисти зустрічаються тільки у немитих, недоглянутих малюків. Активна, товариська і рухлива дитина 2-3 років, яка ще погано дотримується правил особистої гігієни, майже напевно зіткнеться з ентеробіозом або аскаридозом. Гострики живуть в товстому кишечнику.

Самки гостриків вночі виповзають з анального отвору назовні і відкладають яйця, викликаючи у дитини найсильніший свербіж. Розчісуючи попу, малюк набирає яйця гостриків собі під нігті і заражає себе повторно, взявши немитими руками їжу або просто засунувши палець в рот.

Які причини зараження дитини гостриками?

Легкі живі яйця гостриків буквально розлітаються по постільній білизні, килимах, іграшках. Це призводить до причин і зараження не тільки дитини, але і всіх членів сім'ї. У дівчаток гострики можуть провокувати розвиток вульвіта. При массивному зараженні у дітей відзначається поганий апетит, часті, але швидкозникаючі болі в животі, сухість у роті. Яйця гостриків зберігають свою життєздатність до 15 діб, тому ентеробіоз вкрай заразний! Часто в ранковому калі дитини можна побачити мертвих гостриків, які виглядають як згорнувся коліщатком білі черв'ячки завдовжки кілька міліметрів. Для діагностики ентеробіозу використовують тест з липкою стрічкою вранці, до умивання і підмивання.

Процедури фізіотерапії маленької дитини


Фізичні методи впливу (тепло, ультрафіолетове випромінювання та ін) лягли в основу цілого напряму в медицині - фізіотерапії. Методи фізіотерапії неагресивні і, як правило, добре переносяться малюками.

Що таке процедури фізіотерапії для маленької дитини?

Ще 10-15 років тому гірчичники застосовувалися досить широко.

Зараз показання до використання «пекучого» ліки досить обмежені через сумнівну ефективності, а також через ризик викликати у маленької дитини алергічну реакцію. Ви повинні знати, постановку гірчичників можна віднести до обов'язкових методів лікування. Ефект від гірчичників – це місцеве прогрівання і рефлекторний вплив на нервові закінчення. У результаті в зоні їх розташування відбувається посилення кровообігу, яке сприяє як найшвидшому вирішенню запального процесу. Гірчичники зазвичай ставляють в проекції ураженого органу. У дітей в більшості випадків це передня і задняя поверхня грудної клітини. Не можна ставити гірчичники, також як і проводити зігріваючі процедури, якщо у малюка висока температура. Мета гарячих ножних ванн – рефлекторний вплив на організм малюка і власне прогрівання. Стимуляція стоп гарячою водою полегшує носове дихання і покращує відходження слизу. Вважається, що теплове подразнення стоп і кистей рук стимулює вироблення інтерферону. Погріти маленькій дитині ніжки в гарячій воді ви можете після сильного або локального переохолодження: повернулися з прогулянки, а ноги як дві крижинки.

Підняття імунітету у дітей народними засобами


Усі батьки мріють бачити свого малюка здоровим і щасливим. Запорукою міцного здоров'я є, як відомо, міцний імунітет. Саме тому так важливо зміцнювати імунітет. Однак необхідно знати, в яких випадках імунна система дійсно ослаблена. Той факт, що дитина періодично хворіє, ще не говорить про наявність у нього ослабленного імунітету.

При правильному функціонуванні імунної системи дитина протягом одного року може перенести 5 - 6 разів такі захворювання, як ГРЗ, ГРВІ та грип, що супроводжуються підвищенням температури тіла, кашлем і нежиттю. Це говорить саме про те, що організм в змозі боротися з інфекціями.

Дитина з'являється на світ з вродженими імунітетом, виробленим в результаті впливу на організм материнських антитіл. Саме тому так важливо до вагітності зробити всі необхідні щеплення. Приблизно до двох місяців життя цей вид імунітету починає заміщатися придбаним самостійно імунітетом. Тривале грудне вигодовування також сприяє правильному формуванню міцного імунітету.

Розвиток імунної системи – досить тривалий процес, який триває роками. І те, що дитина періодично хворіє, тільки допомагає правильному формуванню імунітету. На жаль, дуже багато батьків намагаються створити для дитини практичні стерильні умови життя, оберігаючий оговідзіткнень з прояви впливів зовнішнього світу. Така тактика поведінки батьків не приносить нічого, крім шкоди для малюка. Ніколи не контактуючи з різними бактеріями і вірусами, імунна система ніколи не навчиться з ними боротися.

Як правильно лікувати дітей інгаляціями

Хтось намагається заглушити простуду у дітей далеко не безпечними антибіотиками, а хтось віддає перевагу (і це правильно) лікувати старими способами - інгаляціями. Але як правильно лікуватидітей інгаляціями ?

Запам'ятайте: інгаляції необхідно починати робити при перших ознаках захворювань верхніх дихальних шляхів.

До речі, з їх допомогою можна попереджати і навіть усувати напади бронхіальної астми.

Види інгаляцій:

  • Вдихання парів води або ароматичних речовин

  • аерозоль-інгаляція (вдихання аерозолів)

  • аероіоноінгаляція (вдихання негативно або позитивно заряджених частинок атмосферного повітря аероіонів або води).

Виходячи з температурних показників, інгаляції бувають вологі (до тридцяти градусів), тепловологої (тридцять-сорок градусів) і парові.

Яка користь від інгаляції?

По-перше, інгаляція дозволяє правильно робити дітям місцеву терапію. Наприклад, основні порушення в організмі дитини сконцентрувалися в дихальних шляхах. Зрозуміло, щовилікувати хворобу можна набагато швидше втому випадку, якщо впливати безпосередньо на легені і бронхи.


Профілактика застуди у маленьких дітей


Осіння пора, очей зачарування. Скільки душевної теплоти в цих рядках. Але, на жаль, коли настає осінь, то разом з нею приходить і сльота, і прохолода. У такий час найлегше захворіти. Щоб осінь нас тільки радувала, поговоримо про профілактичні заходи при початкових проявах застуди у дітей.

Обов'язково потрібна своєчасна профілактика застуди у маленьких дітей.

Виявляється, восени наш імунітет ослаблений. Здавалося б, навпаки, при погіршенні погоди, людський організм повинен встати на оборону і всіма силами боротися з мікробами. Але відбувається інакше: у міру наближення зими, в організмі починає знижуватися вироблення захисних білків: імуноглобулінів А і М. Імуноглобулін А перешкоджає проходженню мікробів через дихальні шляхи, а імуноглобулін М захищає організм з середини. Крім цього падає активність ферментів імунної системи, які позитивно впливають на лімфоцити. А якщо дитині 4-5 років, то в цей час відбувається зміна лейкоцитарної схеми крові. Це додатково послаблює і без того ослаблені перед зимою організм дитини. 4-5 рочки у маленьких дітей – це дуже відповідальний момент, тому що з цього часу організм починає реагувати як дорослий. Лікарі називають цей період критичним і радять серйозно поставитися батькам до цього часу. Кількість лімфоцитів зменшується. Адже лімфоцити допомагають позбавлятися від вірусів і чужорідних об'єктів при контакті або за допомогою антитіл. Тому при скороченні лімфоцитів імунна система слабшає. У цей час дитину потрібно особливо ретельно берегти. Нехай дитина більше спить.

Загартовування дітей у дитячому садку обов'язково

Здоров'я дитини залежить не тільки від спадкових чинників і індивідуальних особливостей, надзвичайно важливими вважаються оздоровчі заходи впливу на організм дитини. Найефективнішим заходом лікарі вважають загартовування дітей в дитячому садку.

Основна мета, переслідувана працівниками дитячих дошкільних установ - це система заходів, що проводяться, спрямована на підвищення стійкості організму дитини до перепадів добових і сезонних температур, негативному впливу атмосферного тиску, зміни магнітних і електричних полів Землі та інших різноманітних несприятливих процесів, яким піддається дитина за час свого життя. Загартований організм дитини дошкільного віку абсолютно не реагує на подібні негативні атмосферні і температурні зміни. Абсолютно неможливо загартувати дитини один раз на все життя.

Загартовування дітей в дитячому садку має бути регулярним та ефективним. Абсолютно неможливо гартувати дітей в дитячому садку і при цьому вдома оберігати їх, як домашняя рослина в оранжереї. Загартовування – це незмінний образ життя дитини вдома і в дитячому саду. Процесс загартовування надзвичайно індивідуальний. Для однієї дитини необхідно тільки підтримка певногорівня, іншій дитині абсолютно необхідно піднімати планку загартовування, щоб досягти необхідного рівня. Але безумовно, для дитячого

Наше життя
Архів
bottom of page