top of page

Співпраця музичного керівника та вихователя у підготовці та проведенні свят, розваг, театральних дій


Музичний керівник в дитячому садочку.

Всім відомо, що загальний та музично-естетичний розвиток дошкільників у дитячому садочку здійснюють музичний керівник, що мах фахову освіту (музичну школу, музичне відділення училища або інституту) добре володіючий теорією і методикою педагогічного процесу, і вихователь. Робота педагогів (музиканта і вихователя) складна, різноманітна й повинна проводитися і тісному контакті.

Для початку мені б хотілося познайомити вихователів з функціями й обов’язками музичного керівника. За загальну постановку музичного виховання в дитячому садочку відповідає музичний керівник. Він виконує наступне:

  1. Проводить заняття в кожній віковій групі 2 рази на тиждень відповідно графіку роботи. Це вимагає великої попередньої підготовки:

  • відбирає і розучує музичний матеріал, який потрібно грамотно й виразно виконати дітям;

  • розробляє й планує засвоєння програмних навичок;

  • вчасно готує наочний матеріал, посібники;

  • прослуховує записи;

  • намічає й проводить (якщо це необхідно) індивідуальні заняття підгрупами або з окремими дітьми.

  1. Відповідає за проведення свят та розваг.

  2. За допомогою консультацій і групових занять керує роботою вихователів в області музичного розвитку дітей.

На консультаціях музичний керівник :

  • знайомить вихователів з планом роботи;

  • розучує дитячі твори, звертаючи увагу на вміння і навички, якими повинна володіти дитина;

  • обговорює проведене заняття (враховує успіхи, труднощі дітей, яким потрібна допомога);

  1. На групових заняттях музичний керівник систематично навчає вихователів. Удосконалюючи їхні навички в області співу й руху (при цьому враховує здатності кожного: один має прекрасний голос, інший добре танцює, третій красиво виконує вправи четвертий виразно декламує і може стати активним ведучим свята).

  2. Проводить роботу з батьками, втягуючи їх у загальний процес музичного виховання дитини. В індивідуальній бесіді, на консультації, зборах музичний керівник дає поради щодо музичного розвитку дитини.

Вихователь.

Самому музичному керівникові складно організувати дитячу музичну діяльність. Вихователь – перший помічник музичного керівника. Участь вихователя в музичному розвитку дітей визначається рівнем його музичної культури, музичних здібностей Якщо вихователь має слух, гарний голос, вправно рухається, може грати на дитячих музичних інструментах або просто знає методику музичного виховання дітей, він здатний в багато чому допомогти музичному керівникові . Тому підготовка до музичного свята чи розваги починається з роботи (консультації) з вихователем.

Перш за все проводиться консультація (за 1,5 – 2 місяці до свята) щодо складності сценарію, музичних номерів ідеї змісту сценарію. Ознайомлюється власне зі сценарієм, за місяць до свята, і допомагає музичному керівникові у підборі дітей (адже у святкових ранках чи розвагах повинні брати участь усі діти без винятку, незалежно від їх здібностей). Вихователь допомагає добирати кожній дитині такий матеріал до виступу, який вона могла б з успіхом і швидко оволодіти, щоб не почувати себе забутою на святі.

По-друге, брати активну участь у процесі навчання на музичних заняттях , бо власне на музичних заняттях іде підготовка до свята, а саме:

  • у молодших групах – співати разом з дітьми, не заглушуючи їхнього співу;

  • у середніх та старших групах діяти в міру необхідності, показуючи рух, нагадуючи ту або іншу побудову або даючи окремі вказівки в танці, вправі, грі…

  • бере активну участь у відборі музичного матеріалу та направляє самостійну музичну діяльність дітей, включаючи її в ігри, прогулянки, трудовий процес тощо.

По-третє,ознайомлюється з тематикою свят, розваг та театральних дійств, що будуть проводитися протягом навчального року та дає свої поради чи вводить певні корективи.


Співпраця з вихователем –ведучим.

У проведенні свята важливу роль відіграє ведучий , тому він (ведучий) повинен досконало знати весь літературний і музичний матеріал, хід свята . Вміти орієнтуватися у раптовій зміні подій, створювати невимушену атмосферу, триматися просто: мова має бути правильною, красивою, без напруження. Ведучий має пам’ятати, що діти – це не актори, і доброзичливим, розумним словом, дотепним жартом, підказкою допомоги згладити всі можливі неприємності.


Розваги.

Якщоговорити про розваги, то їхможнапроводити у більшрізноманітних формах, ніж свята.

1.Музичні концерти: концертприсвяченийтворчостіякогось композитора.- концертприсвяченийнароднійпісні, концерт однієїгрупидітей для іншої, концерт учнівмузичноїшколи

2.Літературні концерти: концертприсвяченийтворчостіписьменників і поетів-зустріч з дитячимипоетами, концерт присвячений фольклору.

3. Музично-літературніконцерти(наприклад "Пори року”).

4. Вечоригумору.

5.Вечори дружби6. Днінародженнядітей

7. Ляльковий театр

8. Інсценівкиказок

9. Спортивнівечоривідпочинку

10. Вечори загадок

11. Слуханняказок у аудіозапису

12. Музичніконкурси.

Свято.

Побудова і методика проведення і розваг визначається особливостями кожного з них і віком дітей, для яких вони проводяться.

Цікаве свято викликає багато позитивних емоцій у дітей, та допоможе закріпити та розширити їх знання, вміння та навички у різних видах музичної діяльності; допоможе розвинути творчі здібності та можливо, змінити в позитивний бік свою самооцінку. Що ж важливопам’ятати при підготовці свята:

1. Сценарійскладається не тільки з урахуванням тематики свята, але йвіковихособливостейдітей, а також пори року.

2. Сценарійобговорюється разом музичнимкерівником, вихователями.

3. Дужеважливознайтитаку форму, проведення свята, яка б викликала б цікавість у дітей, не перенапружуючиїхпідготовкою.

4. Багаторадощівдітямприносятьвиступиспівробітників. Доцільно, якомогабільшезалучатиїх особливо на початку року, коли йдепроцесадаптації.

5.Треба пам’ятати про почуттяміри і не перевантажуватисценарійпіснями, таночкамичивіршами.

6.Після свята доцільнобуло б проаналізуватийого разом з колегами, щобз’ясувати, щовоно дало дітям, якізадачібулиуспішновирішені та на щослідзвернутиувагу в подальшійроботі.

7.Інколи корисно провести повтор свята у формірозваг, часткововикористовуючиматеріал, якийдіти добре знають.


Педагогам необхідновиявляти великий такт і повагу до дітей, пам’ятаючи, щомалюкидужевразливі. Неприпустимо, щободні й ті ж діти, навіть коли вони надзвичайноздібні, виступали по багаторазів, затінюючисвоїходногрупників. Часто виступиоднієїдитинивтомлюютьїї, нервують, викликаютьзарозумілість.Натомістьзалучення до участі в святахсоромливих та меншздібнихдітейдаєпоштовхїхмузичному і всебічномурозвитку.

Важливо, щобпідготовка до свята, проведенняйого і закріпленнясвятковихвражень становили єдинийпедагогічний процесс. Необхідно, щоб свої враження від свята діти мали можливість відтворити в образотворчому мистецтві, самостійній художній діяльності, іграх.

Зважаючи на зміст державних стандартів дошкільної освіти в Україні, особливо важливими орієнтирами для педагогів є показники розвитку дітей у старшому дошкільному віці, які акцентують на основних результатах освітньо – виховної роботи протягом дошкільного дитинства. Зокрема, про мистецькуактивність як важливускладовуособистісноїкультури старшого дошкільнятиможнаговоритиза умов, якщодитина:

  • Виявляєактивність у музично – естетичнійатмосферірозваги і свята;

  • Вмієспівпрацюватиіздітьми й дорослими у процесімузичноїдіяльності;

  • Співвідноситьіндивідуальнемузичневиконавство з виконавствомінших;

  • Радіє з власних та спільнихмузичнихуспіхів;

  • Дістаєзадоволеннявідспілкування з музикою, відспільногопереживання з іншимидітьми та дорослими культурно – мистецькихподій.

Бажано, щоб спільне переживання святкової події було радісним і пізнавальним для дошкільнят, давало змогу кожному відчути власний успіх і вміння, морально підносило у прагненні потішити всіх своїм виступом, подарувати красу одне одному, виховувало почуття відповідальності за добру спільну справу, збагачувало й урізноманітнювало художньо – естетичні враження та почуття.

Планування різних форм організації музичної діяльності дошкільнят взаємозбагачуватиме і взаємодоповнюватиме одна одну і створюватиме, таким чином, більш сприятливі умови для музично – естетичного розвитку дітей.

Спільна робота музичного керівника й вихователя приводить до бажаних результатів у рішенні завдань загального музичного виховання дошкільника.​









Наше життя
Архів
bottom of page