top of page

Організація логопедичного супроводу в дитячому дошкільному навчальному закладі


Як відомо, мова – це найважливіший засіб спілкування. Дитина не народжується зі сформованим мовлення. Поступово, крок за кроком, вона вчиться правильно і чітко вимовляти звуки в словах, пов’язувати між собою слова, будувати речення, висловлювати свої думки.

Психологічною наукою встановлено, що синзетивним періодом для розвитку мовлення є дошкільний вік . Нормативні показники розвитку мовлення вказують, що до 5-6 років у дитини повністю формується звуковий cклад мови та інші мовні, мовленнєві і комунікативні системи. На жаль, іноді мовний розвиток відбувається із запізненням або має специфічні особливості розвитку і тоді ми говоримо про мовленнєву паталогію.

У вересні 2017 року, відповідно до плану логопеда, в дошкільних закладах міста проводилось логопедичне обстеження дітей старшого дошкільного віку. Всього було обстежено 211 дітей 5-6- річного віку, з них у 135 дошкільників (64 %) виявлені відхилення в мовленнєвому розвитку.

Мовленнєві розлади дуже часто входять до структури складного симптомокомплексу розладів нервової системи і відносяться до тих патологічних станів , що негативно впливають на розвиток дитини, певним чином позначаються на процесах її соціально-психологічної адаптації. Саме такі діти потребують спеціального корекційного навчання та виховання, логопедичного вивчення, систематичного спостереження та контролю за перебігом розвитку мовлення, своєчасного кваліфікованого логопедичного втручання.

Звісно, мовленнєві порушення помітні вже в дошкільному віці. Однак, нажаль, батьки не спішать звертатися за допомогою фахівця, бо вважають, що все минеться і дитина «вибалакається» сама. Але на це сподіватись не варто, оскільки в переважній більшості випадків недоліки звуковимови виступають структурним компонентом нервових захворювань, мінімальних мозкових дисфункцій, незрілості окремих психічних функцій, загальної соматичної ослабленості, педагогічної занедбаності.

Тут на допомогу батькам і приходить логопед, який працює в дитячому дошкільному закладі.

Логопед не тільки коригує недоліки мовлення, а відкриває дитині необмежені можливості спілкування, він провідник в світ людських взаємовідносин. Подолання мовленнєвих вад вселяє в дитину впевненість у власних силах, сприяє розвитку її пізнавальних здібностей – дитина становиться більш емоційною, допитливою, більш відкритою для контактів з іншими людьми, більш сприйнятною до нових знань.

Корекціно-розвивальна робота з попередження та подолання мовленнєвих вад у дітей – багатоаспектна, передбачає взаємодію фахівців: логопеда, психолога, лікаря, вихователя.

Тому дуже важливо якомога раніше розпочати корекційну роботу.

Навчити й навчитися правильно вимовляти звуки досить складно. Тут потрібні спільні зусилля і логопеда, і дити­ни.

Основна робота по виправленню та закріпленню звуків у мовленні дитини проводиться логопедом на спеціальних логопедичних заняттях. Але для більшої ефективності роботи над вихованням артикуляції та автоматизації звуків логопедичних занять замало і вкрай необхідне проведення поточної роботи щоденно після логопедичних занять, в процесі навчально-ігрової діяльності в дитячому садочку та вдома. Результативність логопедичної роботи багато в чому залежить від того, яку роль відіграють батьки в корекційному процесі . Якщо батьки серйозно та відповідально ставляться до проблем своєї дитини і беруть активну участь у процесі подолання існуючих недоліків, то і результат не буде довго чекати.

Батькам необхідно знати про те, що занняття з дитиною рекоменду.ться проводити систематично, щодня, щоб відпрацьовувані на логопедичних заняттях навички правильної звуковимови закріплювались і ставали стійкими.


Поради батькам, які мають у сім’ї дитину з порушеннями мовлення:


  • Не порівнюйте її з іншими дітьми, які добре розмовляють, читають, пишуть.

  • Завжди розмовляйте з дитиною чіткою правильною мовою.

  • Підтримуйте тісний зв’язок з логопедом, психологом, вихователем чи вчителем.

  • Не повторюйте за дитиною неправильну вимову звуків.

  • Постійно стежте за правильністю мовлення дітей.

  • Використовуйте кожну вільну хвилину для розмови з дитиною.

  • Пам’ятайте, що головними та провідними співрозмовниками в родині є мати, батько, дідусь чи бабуся.

  • Пам’ятайте, що ваше мовлення є взірцем для наслідування, тому воно мусить бути завжди правильним.

  • Частіше спонукайте дитину розповідати про побачене на прогулянці, у парку, на вулиці, дорогою в дитячий садок. Так швидше розвивається її зв’язне мовлення.

  • Постійно поповнюйте словник дитини новими словами.

  • Уточнюйте значення слів, збагачуйте дитячу мову прислів’ями, приказками, загадками, образними народними виразами.

  • Мотивуйте дитину на розмови, хваліть кожний прояв бажання розмовляти.

  • Якомога більше залучайте дітей до ігор, розповідайте казки, розучуйте пісні, загадки, скоромовки, вірші.

  • Уважно ставтесь до запитань вашої дитини. Ваша відповідь повинна бути чіткою, доступною, зрозумілою малюкові. Спонукайте дитину до запитань.

  • Пам’ятайте: мовлення – це основа людського розуму, завдяки якому ваша дитина стане впевненою, розумною та успішною!

  • Своєчасно і правильно розпочата корекційна робота – важлива умова успішного подолання мовленнєвих вад вашої дитини!

  • Позитивні зміни залежать тільки від вас, ваших зусиль, терпіння та бажання!

  • Звертайтесь за консультацією до логопеда закладу і Ви зможете отримати поради щодо допомоги своїм дітям в нелегкій справі виправлення недоліків мовлення.

Активно допомагайте своїм дітям долати труднощі!


Наше життя
Архів
bottom of page