top of page

ЦІКАВІ ТА ПІЗНАВАЛЬНІ ЕКСКУРСІЇ ДЛЯ ДОШКІЛЬНЯТ ДНЗ № 7

Екскурсії в дитячому саду — це захоплюючі заходи, які «на ура» сприймаються дітьми. З одного боку, вони мають безумовну пізнавальну цінність, з іншого — це можливість змінити обстановку, отримати нові захоплюючі враження.

Екскурсії для вихованців ДНЗ №7 (ясел-садка) - один з основних видів занять і особлива форма організації роботи щодо всебічного розвитку дітей, морально-патріотичного, естетичного виховання. Екскурсії є найбільш ефективним засобом комплексного впливу на формування особистості дитини. Пізнавальний інтерес, потреба отримувати нові знання формуються, якщо постійно дбати про розширення кругозору дитини - прогулянки, знайомства з пам'ятними місцями, підприємствами, установами міста. Екскурсія як жива, безпосередня форма спілкування розвиває емоційну чуйність, закладає основи морального обличчя.

11 травня вихованці старших груп ДНЗ №7 завітали до районної дитячої бібліотеки. Книга – це один з головних засобів навчання, розвитку та душевної насолоди. Спілкування з книгою допомагає оволодіти певними знаннями, прилучає до культурних надбань і цінностей українського народу, його звичаїв і традицій. І хоча сучасних дітей все більше поглинає інтернет та гаджети, ми дорослі повинні ще з дошкільного віку виховувати у дітей любов до книги, бережне ставлення, розвивати художній смак. Саме бібліотека допомагає залучати дітлахів до читання книжок.

В бібліотеці дошкільників зустріло розмаїття цікавих, яскравих книг, газет та журналів.

Працівники бібліотеки познайомили дітей з правилами користування бібліотекою та книгою, з різноманітними видами літератури, які зберігаються в бібліотеці, розповіли про читацький формуляр і для чого він потрібен. Також провели казкову гру-вікторину. Майбутні читачі із захопленням відгадували загадки, знайомилися з цікавими книгами та дитячими журналами. А кращим декламаторам віршів працівники бібліотеки подарували дитячі книжечки.

Сподіваємось, що ми зробили найголовніше – викликали в дітей бажання стати активними читачами.

Всім діткам сподобалась екскурсія про що свідчили їх посмішки та радісні оченята.

В рамках проведення «Тижня безпеки життєдіяльності дитини » 16 травня вихованці старших та середньої групи ДНЗ №7 (ясел-садка) відвідали пожежно-рятувальну частину Вовчанського РУ ГУ МНС України Харківської області.

Метою екскурсії було знайомство з правилами пожежної безпеки та роботою пожежників, способами гасіння пожежі , транспортом спеціального призначення.

Під час екскурсії дітям показали предмети спецодягу, пожежні автомобілі, пожежно-рятувальний інвентар, продемонстрували пожежну сирену і сигнал тривоги. З цікавістю слухали розповідь пожежників про їх нелегку працю, швидкість виконання своїх завдань, вміння діяти грамотно, чітко, впевнено, надаючи допомогу потерпілим. Звернули увагу дітей на причини виникнення пожеж та їх запобігання, розповіли як правильно діяти у разі пожежі. Малюки розглядали техніку і, звичайно ж, не упустили можливості посидіти у кабіні пожежного автомобіля.

Цього дня в пожежній частині пролунало чимало захоплених вигуків. А яке здивування викликало у дітлахів демонстрація практичного заняття пожежників: виклик пожежного, сирена, виїзд пожежної машини, гасіння умовної пожежі. Кожен міг повправлятися зі справжнім пожежним рукавом.

Діти подякували за таку цікаву екскурсію та повернулися до дитячого садка з почуттям поваги та гордості до праці пожежника-рятівника, а головне - кожен ще раз переконався: «Вогонь – це небезпечно».

Такі зустрічі дітей з рятівниками є найважливішою складовою у процесі навчання дітей основам пожежобезпечної поведінки. Чим раніше починається подібна виховна робота, тим менше ймовірність того, що ці діти в майбутньому стануть винуватцями пожеж. Живе спілкування з пожежниками викликає у дітей великий емоційний відгук, а яскраві враження від екскурсії залишаються в пам'яті на довгі роки.

Але найбільше позитивних емоцій та вражень діти отримали від екскурсії до Вовчанського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Харківській області.

Головна мета - дати можливість зрозуміти і роз’яснити дітям, що поліція не караючий орган, а правозахисний.

Із самого ранку, 22 травня дошкільнята садочку з нетерпінням чекали на цю екскурсію. Одна справа – чути про роботу поліцейських від дорослих та бачити це по телевізору, зовсім інша – зсередини побачити роботу служби, куди ми дзвонимо в найскладніших ситуаціях.

Дошкільників радо зустріли на подвір’ї відділення поліції. Дітям показали та розповіли, як працюють поліцейські автомобілі. Малеча із захопленням слухали розповідь та із задоволенням посиділи за кермом сучасного поліцейського авто. Звичайно, діткам було цікаво хоча б на кілька хвилин уявити себе поліцейськими. Найбільше емоцій викликали у дітей проблискові маячки, сирена.

Екскурсія продовжилася демонстрацією спеціальних засобів та озброєння, в тому числі, вогнепальної зброї та засобів індивідуального захисту, які перебувають на озброєнні підрозділу поліції. Бажаючі мали можливість одягнути на себе бронежилет, каску, брали до рук пістолет , автомат та наручники. Діти мали змогу уявити себе майбутніми полісменами.

Однак найбільш цікавим для дошкільнят видалося знайомство з роботою експерта-криміналіста. Дітям розповіли про тонкощі роботи зі слідами злочину на місці події, ознайомили з основними видами експертиз. До того ж, кожен із них зафіксував свої відбитки пальців.

Також запам’яталась зустріч і знайомство зі службовою собакою Кід, який теж служить у поліції та допомагає ловити злочинців. Собака постійно виїжджає на місце скоєння злочинів, надає допомогу поліцейським. Поліцейський кінолог продемонстрував дітям професійні навички службової собаки Кід та розповів особливості роботи з чотирилапими колегами.

Потім поліцейські розповіли та продемонстрували тактику дій в разі нападу злочинця, показали прийоми самозахисту, які допоможуть вивільнитися від злочинця.

На згадку про екскурсію до відділу поліції діти та дорослі отримали пам’ятні сувеніри: магніти та календарі з логотипом Вовчанського відділу поліції.


По завершенню захоплюючої екскурсії дошкільнята подякували за змістовну та дуже цікаву зустріч, можливість побачити реальну діяльність поліцейських. Такого роду екскурсії дають змогу дітям навчитися заходам особистої безпеки, краще зрозуміти усю важливість професії поліцейського, а комусь, можливо, в майбутньому обрати професію поліцейського.

Діти повертались з екскурсії в піднесеному емоційному стані, а ввечері захоплено ділилися враженнями з батьками.

Щиро дякуємо працівникам поліції за цікаву та пізнавальну екскурсію!



Роль екскурсій велика. Вони можуть дати підростаючому поколінню можливість для підвищення свого інтелектуального рівня,через введення нової інформації, розвиток спостережливості, здатності сприймати красу навколишнього світу,здатність емоційного і практичного контакту з навколишнім світом, отримання переконливих, яскравих, наочних відповідей на виникаючі запитання, тобто забезпечується всебічний розвиток особистості.

Такі пізнавальні екскурсії допоможуть дошкільнятам зробити вибір своєї майбутньої професії. І від того, як ми їх виховуємо, які зерна добра, справедливості, мужності ми в них закладемо, залежить не тільки їхнє майбутнє, а й майбутнє нашої країни.

Наше життя
Архів
bottom of page